7 tips för att spara pengar

Att spara pengar är en central del i varje persons privatekonomi. För att slippa behöva låna pengar, uppnå sina ekonomiska mål eller bara för att ha råd med den där tröjan man så länge velat köpa. Allt kräver pengar och kapital. I denna artikel sammanställer vi dom bästa tipsen för att spara pengar varje månad - allt från investeringar till att skära ned på vissa utgifter som man kanske inte alltid tänker så mycket på.

1. Starta ett sparkonto eller räntekonto

Att starta ett sparkonto innebär att du har ett passivt sparande som innebär att du inte behöver vara aktiv på börsen och spara i aktier. Det finns flera aktörer på spar- och räntekontomarknaden som är kvalitativa parter och som erbjuder dig att spara pengar till en hög ränta. Några av dom aktörer som vi varmt kan rekommendera är 4spar som erbjuder ett räntekonto som ger upp till 10% i sparränta - men också ViaSpar som erbjuder ett sparkonto på upp till 8% per år.

2. Investera i aktier

Att börja med aktier är en god idé, men betydligt mer riskabel än att börja förvalta ekonomiska kapital i ränte- eller sparkonton. Att börja med aktier kräver goda förkunskaper och även att du är villig att dagligen eller på veckobasis hålla kolla på aktiernas utveckling. Fonder kan vara ett bra alternativ till aktier då dom i regel syftar på att ge en mer långsiktig avkastning och således inte kräver samma dagliga engagemang som aktier. Om du vill börja med aktier rekommenderar vi att du tar del av aktietips för 2021 som att du får en rejäl raketstart på din aktiehandel.

3. Skapa en hemsida och tjäna pengar

Många hemsidor på internet finns inte bara där för att bedriva välgörenhet och lära dig saker för skojs skull - dom bedriver allt som oftast någon typ av affärsverksamhet. Antingen kan du tjäna pengar på din hemsida genom att visa annonser från exempelvis Google eller andra typer av banners - eller så kan du ägna dig åt affiliatemarknadsföring. Om du vill lära dig att skapa egen hemsida så finns det många guider - allt du behöver göra är att Googla!

4. Se över dina abonnemang

Många dolda och små utgifter kan finnas begravda på dina specifikationer som du får från dom abonnemang som du är ansluten till. Fakturaavgifter på uppemot 39-49 kronor är inte ovanligt och någonting som du kan undvika genom att byta från pappersfaktura till bankgiro eller autogiro. Ta en titt över dom abonnemang som du har i dagsläget och se till att göra dig av med dom som inte är absolut nödvändiga.

5. Börja laga matlådor

Kan låta tråkigt - men det har sin charm! Att du börjar laga matlådor på exempelvis söndagar inför veckan som kommer behöver inte nödvändigtvis betyda att du absolut inte får gå ut och äta en lunch med kollegorna, utan enbart att du på ett smart och strukturerat sätt lägger upp en plan samt back up plan för den veckan som kommer. Att planera måltider är både hälsosamt och ekonomiskt.

6. Ta inga onödiga lån

Lån som exempelvis smslån är sådana typer av lån som kan anses vara något onödiga och som ofta kan undvikas. Om du inser att du ofta är i behov av ett par tusenlappar extra varje månad så rekommenderar vi att du istället för att ta ett smslån skaffar ett bra kreditkort. Kreditkortsföretagen erbjuder ofta mellan 40-60 betalningsdagar vilket gör att du får den ekonomiska frihet under månaden som du är ute efter, eller bara helt enkelt behöver.

7. Sälj av saker som du har hemma

Låt inte onödiga saker stå och samla damm hemma - sälj dom istället! Att sälja onödiga eller gamla saker på Blocket, Tradera eller genom traditionella auktioner är aldrig en dum idé och kan spara dig flera tusenlappar bara du hittar rätt saker. Det kan också vara en god idé att se över vilka shoppinghögtider där man kan handla och spara en hel del pengar, exempelvis under Black Friday - där det kan vara upp till 85% REA på ordinarie priser.

Spara pengar 2020